ARBETSMÖJLIGHETER

Vi stöder program för arbetslösa för att vi är övertygade om att chansen att få arbeta och försörja sig och sin familj är grundläggande för människans värdighet. Att vara fattig är inget någon väljer. Och vägen till arbete och försörjning går via utbildning och öppnade dörrar.

A Reaching Hand vill stärka människors självkänsla och självständighet. Genom att stöda och finansiera yrkesutbildningar för ungdomar och vuxna vill vi bygga vägar som leder vidare till ökad kunskap och arbete. Så långt möjligt hjälper vi våra ”lärlingar” att hitta jobb, och bidrar med pengar till arbetsresor innan de hunnit etablera sig.

Under 2014 startade A Reaching Hand ett samarbete med en annan icke-statlig organisation, som ordnar workshops i brödbakning för arbetslösa ungdomar och vuxna i ett samhälle där arbetslösheten är mycket hög. Hittils har 21 bagare utbildats, och flera har tack vare kursen fått jobb på annat håll. Andra stannade kvar för att fortsätta baka bröd som distribueras till barnen i förskolor som stöds av A Reaching Hand, i väntan på andra jobb.

Under turistsäsongen kom flera svenska grupper för att besöka våra projekt, och de unga lärlingarna visade stolt upp vad de lärt sig. Allt från vanliga bröd till ostrullar, ciabattas, brödpinnar, pannini och pizzor, focaccia och kanelbullar som de sålde. En liten men viktig inkomst, och ett bevis på att deras arbete lönar sig.

A Reaching Hand kunde också förmedla jobb på ett större bageri där flera av eleverna nu har arbetat sedan augusti 2015.

Här är några bilder från ett sömnadsprojekt för skoluniformer. Projektet sponsras av A Reaching Hand genom donationer från Sitara i USA och hennes scoutprojekt.  

Genom vårt samarbete med University of South Africa har många kvinnor fått hjälp med vuxenutbildning. Det handlar om praktiska, viktiga områden: sömnad, bakning, att använda en dator… Allt saker som ökar deras möjligheter att hitta jobb.


Jag heter Luxolo Tonny Ngunze, men kallas oftast Toto. Jag föddes den 27 mars 1987 i östra Kapprovinsen i Sydafrika i en liten by där jag tillbringade det mesta av min barndom. 

Men efter gymnasiet 2007 kändes livet tungt och hopplöst. Vårt liv – jag har många syskon – var tufft, pappa dog redan 2003 och mamma hade inget jobb; vi levde på det hon kunde odla i vår lilla trädgård. Att studera vidare var otänkbart – utbildning kostar pengar i Sydafrika, och pengar hade vi bara nog av för att klara livet dag för dag.

Men så vände det. Min faster Victoria, som flyttat till Kapstaden, bad mig komma dit; kanske skulle hon kunna hjälpa mig att fortsätta studera... 

...Jag fullbordade min lärarexamen 2012, och efter en del kämpande för att få jobb flyttade jag till Johannesburg där möjligheterna var bättre. I maj 2013 fick jag jobb som lärare i biologi och naturkunskap vid Silver Oaks Secondary School där jag fortfarande undervisar – nu för första året med sistaårsstudenterna som tar sin gymnasieexamen i år, tufft men också givande. (Click here to read the full story)


Asanda Kholhakala

Asanda Kholhakala är mamma till Azania, en ung flicka som sponsrats av A Reaching Hand under flera år. Tack vare A Reaching Hand har hon kunnat sätta sin dotter i skolan.

Under 2014 sponsrade ARH en förskolärarkurs för Asanda. Hon fick högsta betyg i flera av sina ämnen och är nu anställd inom grundskolans lågstadium. Hon är oerhört glad över att ha nått sitt mål och vill gärna studera vidare. Här är bilder av henne och hennes dotter Azanias olika examina, från förskola till grundskola.

 


Mitt namn är Blessed Kuvarega. Jag föddes 1995 i Zimbabwe...  Efter ett år av kämpande; jag var tvungen att tenta om min slutexamen på gymnasiet flera gånger innan jag äntligen kunde ta min examen. Det var under denna tid i väntan på mina resultat som jag träffade Marsha Booi. Hon arbetar för femstjärniga Table Bay Hotel i Waterfront. Hon trodde på mig och sa till mig att förbereda en CV som hon tog till hotellet, detta ledde till ett jobb i blomsteravdelningen. Jag visste ingenting om blommor men började som stödare. Efter ett tag blev jag uttråkad och ville lära lära mig mer. Jag sa Marsha, jag vill bli en florist! De skrattade och sa att det är inte så enkelt. Jag började lära mig namnen på blommorna och övade hur man gör blomsterarrangemang. I slutet av 2015 var de imponerade av hur mycket jag hade lärt mig redan. Min mor var så stolt över mig och min dröm om att bli en florist vid bröllop och evenemang.  Min mamma kontaktade Karin på A Reaching Hand... (Click to read the full story)

Alla kan resa sig ur svåra omständigheter och nå framgång – om de har den rätta viljan och brinner för det de gör. - Nelson Mandela